logo

 

Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

 

KNVWS/GVWS Symposium "onze Melkweg"

25 maart 2017

Astronomisch gezien valt er dicht bij huis nog heel veel te ontdekken, en wel in onze eigen ‘straat’ de Melkweg. Daarin is onlangs door ESA-satelliet GAIA het exacte ‘adres’ bepaald van ruim 1,1 miljard sterren. Het levert een imposante sterrenkaart op. Hoewel GAIA daarmee de absolute topscorer is, gaat het hierbij nog maar om een klein deel van alle sterren die zich in onze Melkweg bevinden

Wat weten we over onze Melkweg? En hoe wordt hiernaar onderzoek gedaan? Deze onderwerpen staan centraal tijdens het GVWS/KNVWS symposium dat zaterdag 25 maart a.s. in Groningen gehouden wordt in samenwerking met het Kapteyn astronomisch instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vanwege het feit dat de GVWS dan 75 jaar bestaat, houden we dit symposium op de locatie van onze verenigingsbijeenkomsten: 't Vinkhuys, Diamantlaan 94 te Groningen.

Tijdens het symposium wordt informatie gegeven over de meest recente ontwikkelingen in het onderzoek naar onze eigen Melkweg. De lezingen zijn gericht op een algemeen publiek. Wanneer tijdens de lezingen geen antwoord op (jo)uw vragen wordt gegeven, is er ruimte om de sprekers vragen te stellen.

  Dagvoorzitter is Niek de Kort, voorzitter van de KNVWS.
Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het door de KNVWS beheerde P. van Leeuwen Boomkamp Fonds voor Sterrenkunde; en door SRON Groningen en het Kapteyn Astronomisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.
 

  Programma (zaal is open vanaf 12.00 u.)
  12.30 u. Opening inclusief aandacht voor jubileum 75 jaar GVWS
  13.00 u. Prof. Dr. Piet van der Kruit, Kapteyn Instituut Rijksuniversiteit Groningen
      De Melkweg en Kapteyn
  13.50 u. Prof. Dr. G. de Bruyn
      Interstellair medium
  14.40 u. Pauze met een hapje en een drankje
  15.30 u. Dr. Timo Prusti, Project Scientist bij ESA
      GAIA
  16.20 u. Prof. Dr. Amina Helmi, Kapteyn Instituut Rijksuniversiteit Groningen
      GAIA en de Melkweg
  17.10 u. Afsluiting / einde van de middag uiterlijk 17.30 u.
  De tijden van de sprekers is inclusief gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.

Deelname en aanmelding
De kosten voor deelname bedragen 17,50 euro inclusief een aantal consumpties (de catering is vanwege het jubileum uitgebreider dan voorafgaande jaren). Wij verzoeken u/je z.s.m. aan te melden i.v.m. de zaalruimte en catering.

Aanmelding kan via een mailtje naar gvws.symposium@gmail.com met vermelding van (jo)uw naam en woonplaats. Hierop komt een bevestiging retour met nadere informatie over de wijze van betalen. Het moment van betaling kan eventueel bepalend zijn voor plaatsing op de reservelijst bij deelname. Deze zaal is nl. kleiner dan die we voorgaande jaren gebruikten.

Bereikbaarheid 't Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen
't Vinkhuys is goed te bereiken per OV (met bushalte direct bij 't Vinkhuys) en met de auto of fiets. Wie met de auto komt, kan gratis gebruik maken van de parkeerplaats direct bij het Vinkhuys of de nabijgelegen parkeergelegenheden bij het winkelcentrum.

 

Eerdere symposia georganiseerd door de GVWS / KNVWS:

2014: Kolonisten van 't Heelal (22 november)

2015: Protoplanetaire schijven (3 oktober)